Όλοι πρέπει να πλένουν συχνά τα χέρια τους για να προστατεύονται από τα μικρόβια, όμως φαίνεται πως αυτό πρέπει να ισχύει ακόμα πιο πολύ για τις γυναίκες, αφού τα δικά τους χέρια έχουν πάνω τους μια πολύ μεγαλύτερη ποικιλία βακτηρίων σε σχέση με των ανδρών, παρόλο που στατιστικά οι γυναίκες όντως πλένουν τα χέρια συχνότερα από τους άνδρες, σύμφωνα με νέα έρευνα του πανεπιστημίου του Κολοράντο των ΗΠΑ.
Παράλληλα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όλοι, άνδρες και γυναίκες, έχουν πολλούς περισσότερους τύπους βακτηρίων στα χέρια τους, από ό,τι περίμεναν να βρουν οι επιστήμονες, όπως αναφέρεται σε δημοσιεύματα του Αssociated Press και του New Scientist.
Tους υπεύθυνους της έρευνας Ρομπ Νάιτ, καθηγητή βιοχημείας, και Νόα Φίρερ, καθηγητή εξελικτικής βιολογίας, εξέπληξε επίσης πόσο διαφορετικά βακτήρια "κουβαλούσαν" στα χέρια τους οι διαφορετικοί άνθρωποι, αλλά και πόσο διαφορετική ήταν η ποικιλία ανάμεσα στα δύο χέρια του ίδιου ατόμου.
Η έρευνα, που δημοσιεύεται στο περιοδικό "Proceedings" της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ, χρησιμοποιώντας τη σύγχρονη μέθοδο ανάλυσης του βακτηριδιακού DNA, διαπίστωσε την ύπαρξη συνολικά 4.742 βακτηρίων στα ανθρώπινα χέρια (100 φορές περισσότερα σε σχέση με τις προηγούμενες έρευνες), εκ των οποίων μόνο τα πέντε βρέθηκαν σε όλα τα χέρια (στρεπτόκοκος, σταφυλόκοκος, λακτοβάκιλος κ.α.), ενώ το 45% χαρακτηρίστηκαν σπάνια είδη.
Κατά μέσο όρο ένα ανθρώπινο χέρι φιλοξενεί 150 είδη βακτηρίων. Το αριστερό και το δεξί χέρι του ίδιου ανθρώπου έχουν κοινό μόνο το 17% των συνολικών βακτηρίων. Ορισμένα βακτήρια είναι συχνότερα στο αριστερό ή το δεξί χέρι, ανάλογα με το ποιο από τα δύο είναι το κυρίαρχο, αν δηλαδή το άτομο είναι δεξιόχειρας ή αριστερόχειρας.
Οι επιστήμονες δεν έχουν βέβαιη απάντηση στο ερώτημα γιατί οι γυναίκες είναι φορείς περισσότερων βακτηρίων, αλλά μια ερμηνεία σχετίζεται με την οξύτητα του δέρματος, καθώς οι άνδρες γενικά έχουν μεγαλύτερη οξύτητα, σε σχέση με τις γυναίκες, γεγονός που "αποθαρρύνει" τα βακτήρια. Άλλες πιθανές ερμηνείες είναι οι διαφορές ανάμεσα στα δύο φύλα όσον αφορά την παραγωγή ιδρώτα και άλλων εκκρίσεων των αδένων, η συχνότητα εφαρμογής ενυδατικών και άλλων κοσμητικών προϊόντων, το πάχος του δέρματος ή η παραγωγή διαφορετικών ορμονών.
Οι γυναίκες έχουν εξάλλου συνήθως περισσότερα βακτήρια που ζουν κάτω από την επιφάνεια του δέρματος, άρα είναι απρόσιτα στο πλύσιμο. Οι ερευνητές διευκρίνισαν πάντως ότι μόνο μια μικρή μειοψηφία των βακτηρίων είναι βλαβερή και παθογόνα και τα περισσότερα βακτήρια είναι είτε ακίνδυνα είτε επωφελή.
Οι ερευνητές τόνισαν την ανάγκη για συχνό πλύσιμο των χεριών, όμως επεσήμαναν ότι το πλύσιμο δεν εξαλείφει πραγματικά τα βακτήρια. Είτε οι αποικίες των βακτηρίων εξαπλώνονται ξανά - και μάλιστα γρήγορα- μετά το πλύσιμο, είτε απλώς το πλύσιμο δεν απομακρύνει καν εξαρχής τα βακτήρια.
Αυτή η απρόσμενη ποικιλία μικροοργανισμών μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα για το Πρόγραμμα Ανθρώπινου Μικροβιώματος, που ξεκίνησε πέρυσι με στόχο να καθορίσει πώς οι μικροβιακοί "συνταξιδιώτες" μας συνεισφέρουν στις ασθένειες και στην υγεία.
Από την άλλη, σύμφωνα με τους ερευνητές, αποδεικνύεται ότι οι άνθρωποι αφήνουν πίσω τους ένα "βακτηριακό δακτυλικό αποτύπωμα", που μπορεί να επιτρέψει τον προσδιορισμό των αντικειμένων, τα οποία ένα συγκεκριμένο άτομο έχει αγγίξει, απλώς αναλύοντας την ποικιλία των μικροοργανισμών στα χέρια του.