Τετάρτη, 31 Οκτωβρίου 2007

Ο Δεκάλογος ενός καλού Δημοτικού Συμβούλου

Με αφορμή την σωστή λειτουργία ενός Δημοτικού Συμβουλίου, αποφάσισα να δώσω μερικές συμβουλές στους ανά τη χώρα δημοτικούς συμβούλους για την καταξίωση τους στο Δημοτικό συμβούλιο και στις τοπικές κοινωνίες

1.Γίνε κοινωνικός . Δεν έχει σημασία αν μέχρι τώρα η μόνη σου παρέα ήταν και είναι οι κουμπάροι σου. Από την εκλογή σου και μετά είσαι υποχρεωμένος να συμμετέχεις σε κάθε δραστηριότητα που υπάρχει στην περιοχή σου είτε σε αφορά είτε όχι.!

2.Πρέπει να συμμετέχεις σε εκδηλώσεις για τοπικά ζητήματα. Δεν έχει σημασία για ποιο θέμα γίνεται η εκδήλωση και αν σε αφορά ή όχι. Για παράδειγμα δεν πειράζει αν συμμετέχεις σε εκδήλωση για τις ξαπλώστρες της παραλίας ενώ εσύ δεν ξέρεις μπάνιο. Εσύ πρέπει να είσαι εκεί και μάλιστα μπροστά -μπροστά. Αν δε, υπάρχει και επιχορηγούμενο από τον δήμο, τραπέζωμα ,ακόμα καλύτερα!

3.Δημιούργησε ένα κλειστό κύκλο υποστηρικτών σου ακόμα και την οικογένεια των κουμπάρων σου στην ανάγκη αν δεν υπάρχουν άλλοι ,οι οποίοι σε κάθε ευκαιρία σε κάθε συζήτηση θα τονίζουν τις τρομερές σου ικανότητες και την μαχητικότητα σου για τα συμφέροντα της περιοχής

4.Κάνε γνωριμίες με πολιτικούς και υπηρεσιακούς παράγοντες της ευρύτερης περιοχής σου. Γίνε τσιμπούρι στον παράγοντα που σε ενδιαφέρει. Αν αυτός συμβαίνει να είναι και ο νυν Δήμαρχος τότε ακόμα καλύτερα. Μη φοβηθείς ότι θα σε πει λιγούρη. Άλλωστε κι αυτός έχει ανάγκη από ανθρώπους σαν κι εσένα για να του φέρνουν ψήφους. Όλοι γουστάρουν να έχουν αυλή!

5.Μην απουσιάζεις ποτέ από κανένα δημοτικό συμβούλιο και πάρε τον λόγο επί πάντως επιστητού . Δεν έχει σημασία αν γνωρίζεις από οικονομική διαχείριση ή management γενικότερα. Μπορεί να έχεις βγάλει την έκτη δημοτικού και να κρίνεις και να επικρίνεις άνετα τους πάντες και τα πάντα! Το θέμα είναι να είσαι εκεί και να λες την γνώμη σου!

6.Μην αισθάνεσαι άσχημα αν δεν έχεις να επιδείξεις τίποτα ιδιαίτερο από την μέχρι τώρα πορεία σου στη ζωή. Δεν πειράζει αν μέχρι τώρα δεν έχεις καταφέρει να κουμαντάρεις σωστά ούτε το ίδιο σου το σπίτι. Ο Δήμος είναι άλλο πράγμα! Αρκεί να είσαι μέσα στα πράγματα και όλα τα άλλα μπαλώνονται! Στην Ελλάδα ζούμε βρε αδερφέ...

7.Κράτησε άκρα μυστικότητα για τα σχέδιά σου. Για κανέναν λόγο δεν θα πρέπει να γνωρίζει ο κόσμος ότι όλη αυτή η δραστηριότητα σου σκοπό έχει να φαίνεσαι σαν ο μοναδικός ο αναντικατάστατος να κάνεις τους πάντες να ψιθυρίζουν , αν δεν υπήρχε και αυτός δεν θα υπήρχε δήμος .Φρόντισε όμως παράλληλα τα παπαγαλάκια σου να διαβάλλουν με ψιθύρους τους αντιπάλους σου και όσους θεωρείς επικίνδυνους για τα σχέδια σου .Εδώ εφάρμοσε στην πράξη ,το σλόγκαν του Γκαίμπελς << Λέγε , λέγε κάτι θα μείνει >>

8.Όταν θα φτάσει στο σημείο ο φίλος σου ο Δήμαρχος (που πλέον τον αποκαλείς μόνο με το μικρό του όνομα) να σου προτείνει καίριες θέσεις , εσύ δείξε ότι το παίρνεις χαλαρά και αν μπορείς κάνε και τον δύσκολο,αφού αποδεχτείς όμως την θέση ,δώσε του Δημάρχου να καταλάβει ότι όποιος τολμήσει να διαφωνήσει μαζί σου η παραίτηση σου είναι έτοιμη, στο τσεπάκι σου ,και όποιος τολμήσει να σε κοντράρει και να φέρει εμπόδια στο έργο σου φεύγεις την ίδια στιγμή . Προσπάθησε όμως να κρατήσεις λίγο τα προσχήματα και να μην δείξεις τόσο έντονα ότι επιτέλους πέτυχες αυτό που ήθελες τόσο καιρό.

9.Στους δε γνωστούς, φίλους και συγγενείς σου ανακοίνωσέ το με ταπεινοφροσύνη, μη ξεχνώντας όμως να τονίσεις την μεγάλη τιμή που σου έκανε ο Δήμαρχος (που τον αποκαλείς μόνο με το μικρό του όνομα όπως είπαμε) να σε βλέπει σαν τον μοναδικό ικανό συνεργάτη του μέσα στον δήμο και στο πρόσωπο σου βλέπει ένα ικανό και έντιμο παράγοντα της τοπικής κοινωνίας και πιστεύει ακράδαντα ότι μπορείς να προσφέρεις πολλά σ’ αυτό τον τόπο! Αλλωστε όλοι οι δήμαρχοι κάνουν «κρα» να έχουν στον συνδυασμό τους κάτι λιγούρια σαν κι εσένα με απώτερο σκοπό φυσικά να πάρουν τους ψήφους των γνωστών τους για να ξαναβγούν Δήμαρχοι!

10.Ξόδεψε αρκετά χρήματα κερνώντας φίλους γνωστούς και αγνώστους μην σε νοιάζει που θα βρεις τα χρήματα .Ας είναι καλά ο φίλος σου ο δήμαρχος που σου έχει υποσχεθεί εκείνη την έμμισθη θεσούλα του αντιδημάρχου ή του Προέδρου του Δημοτικού συμβουλίου διότι είπαμε πιστεύει ότι διαθέτεις τις βασικές προϋποθέσεις για την διαχείριση δημόσιου χρήματος. Διότι, σκέφτεται ο Δήμαρχος: « Πήραμε τις ψήφους πρέπει τώρα να ξοφλήσουμε και το χρέος που έχουμε σε αυτόν τον ικανό ,έντιμο και ακούραστο συνεργάτη η θητεία μας να κυλήσει ομαλά γιατί στόχος μας είναι και η επόμενη τετραετία...»

Σας εύχομαι καλή επιτυχία στους αγώνες σας!