Δευτέρα, 5 Μαΐου 2008

Τοπικά συμβούλια Μέρος2ο

Στο δεύτερο χρόνο τους το Τοπικά Συμβούλια των Δημοτικών Διαμερισμάτων μετά τις τελευταίες εκλογές του 2006, πάνε τόσο σιγά ,λες και στέκουν! Σιγά θα πει κάποιος.
Μη θέλουμε και θαύματα!
Μα ακριβώς για το αντίθετο του θαύματος πρόκειται! Ενώ καλπάζουν τα λόγια των αρχόντων, τα έργα παραμένουν αραδιασμένα στις προεκλογικές υποσχέσεις της τετραετίας.
Και πιστεύω πως δεν γκρινιάζω μόνο εγώ άσκοπα.

Στα μισά του δευτέρου χρόνου τους τα Δημοτικά Διαμερίσματα εμφανίζουν της εξής περίεργη εικόνα.
Μοιάζουν σαν παλιωμένους υπαλλήλους του Δήμου έτοιμους για συνταξιοδότηση, ενώ θα έπρεπε να ακτινοβολούν τη λάμψη του νεοεκλεγμένου που μπορεί να προσθέσει κάτι στο θεσμό της Τ.Α.
Και να επισημάνω τους δυο θανάσιμους κινδύνους που τα απειλούν.

Ο ένας είναι η συγκεντρωτική γραφειοκρατική άσκηση της εξουσίας από την κάθε Δημοτική αρχή, και ο άλλος είναι η αδιαφορία των δημοτών.
Πάνε μαζί..
Μην ξεχνάμε ότι μέσα στον κεντρικό μηχανισμό κάθε δήμου έχουν αναπτυχθεί αντιλήψεις συγκεντρωτικές και αυταρχικές, άσχετες με τις προθέσεις της πλειοψηφίας των δημοτικών Συμβούλων, που φρενάρουν την υλοποίηση κάθε ριζοσπαστικού μέτρου.
Τα μέχρι τώρα αρνητικά φαινόμενα από την άποψη της στάσης κάθε Δημοτικής Αρχής απέναντι στα Δημοτικά Διαμερίσματα είναι πολλά. Όταν όμως παρακάμπτονται ή αγνοούνται και λύνονται εν αγνοία τους προβλήματα δικά τους, όταν περιφρονείται η γνώμη τους, όταν η δημοτική αρχή αρνείται να τους δώσει ευθύνη για περιεχόμενα που είναι δικά τους, όταν τους περιορίζει τις δυνατότητες πρωτοβουλίας, όταν τους στερεί τις οικονομικές δυνατότητες να παίξουν έστω και περιορισμένο στοιχειώδη ρόλο τότε αγαπητοί μου δήμαρχοι, πάμε ανάποδα!!Αυτό δεν σημαίνει ότι πως πρέπει να παραβλέψουμε και κάποια άλλα φαινόμενα επίσης αρνητικά, που έχουνε σχέση με τον τρόπο δουλειάς και το βαθμό ευθύνης των ίδιων των τοπικών συμβουλίων, όπως το δισταγμό τους, τις περιορισμένες πρωτοβουλίες τους από το λαό κ.ά.
Μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει καμιά σύσκεψη, όχι σ' αυτήν την αυτοδιοικητική τετραετία αλλά και στις περασμένες, των Δημοτικών Διαμερισμάτων ανά δήμο, για να τα πούνε τουλάχιστον μεταξύ τους, ν' ανταλλάξουνε πολύτιμες εμπειρίες έστω κι' αν υπερτερούν οι αρνητικές!Αλλά ποτέ δεν είναι αργά.
Πριν έρθει ο Καποδίστριας 2 που θα μετατρέψει τους υπάρχοντες Δήμους σε μελλοντικά Νέα Δημοτικά Διαμερίσματα και εσείς αγαπητοί δήμαρχοι θα διαμαρτύρεστε ότι σας αγνοούν όπως άλλωστε και εσείς αγνοείτε σήμερα τα Τοπικά διαμερίσματα .
Τότε λοιπόν καλαμοκαβαλάρηδες θα πληρωθείτε με το ίδιο νόμισμα