Τετάρτη 14 Μαΐου 2008

Το «φάντασμα» της λειψυδρίας έχει κάνει την εμφανισή του

Η έλλειψη βροχών τον χειμώνα καθώς και η ασύστολη χρήση του νερού τα τελευταία χρόνια κάνουν πλέον ορατό τον κίνδυνο της λειψυδρίας για φέτος αλλά και για τα επόμενα χρόνια
Οι πηγές στερεύουν ,οι γεωτρήσεις στερεύουν η πτώση του υδροφόρου ορίζοντα στις περισσότερες περιοχές είναι στοιχεία που συνθέτουν την σημερινή εικόνα και δημιουργούν ανησυχίες για το μ’ελλον.
Κανένας πολιτικός δεν θέλει να ασχοληθεί με αυτό το θέμα ίσως γιατί δεν θέλει να πάρει δύσκολες αποφάσεις και να χάσει εκλογική πελατεία.
Η πολιτεία πρέπει να πάρει μέτρα σήμερα και όχι αύριο γιατί τότε θα είναι πολύ αργά
Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε η επίκουρος καθηγήτρια του Χαροκόπειου Πανεπιστήμιου, κυρία Κάτια Λαζαρίδη, σε επιστημονική ημερίδα που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα, με τη συνεργασία του ελληνικού και του αυστριακού υπουργείου Εξωτερικών στη Βιέννη, οι κλιματικές αλλαγές θα έχουν μεταξύ άλλων ως αποτέλεσμα τη μεγάλη μείωση των επιφανειακών υδάτων και την πτώση του υδροφόρου ορίζοντα. Παράλληλα, θα επηρεαστούν αρνητικά οι ανθρώπινες δραστηριότητες, ενώ θα αυξηθεί κατακόρυφα η ζήτηση ενέργειας.
Ήδη παρατηρείται σημαντική μείωση στην ποσότητα νερού και αυτό όχι μόνο θα έχει επίδραση αρνητική στις καλλιέργειες, αλλά με τυχόν νέες γεωτρήσεις ή την εκβάθυνση των παλαιών, επιβαρύνεται σημαντικά ο αγρότης οικονομικά, σε μια εποχή που τα οικονομικά του δεν είναι σε καλή κατάσταση, με τη μείωση των εσόδων από τις καλλιέργειες, καθώς και τις αυξημένες τιμές του πετρελαίου.