Τετάρτη 25 Ιουνίου 2008

Εργασία και Διαδύκτιο

Η χρήση του διαδικτύου στη δουλειά μπορεί να είναι εποικοδομητική. Δεν είναι μυστικό ότι πολλοί βλέπουν το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο τους ή σερφάρουν στο διαδίκτυο την ώρα που θα έπρεπε να εργάζονται.
Μια νέα μελέτη του πολιτειακού πανεπιστημίου του Οχάϊο επιχειρεί να διασκεδάσει την αντίληψη ότι πρόκειται για φυγόπονους εργαζόμενους.
Στην πραγματικότητα, το κάνουν όλοι, από τους διευθυντές έως στους νεοεισερχόμενους υπαλλήλους - και σύμφωνα με τους ερευνητές, οι προσπάθειες των διοικούντων να καταστείλουν τη χρήση του διαδικτύου μπορεί να είναι άτοπη.
Υπάρχουν πολλοί θεμιτοί λόγοι για την είσοδο στον κυβερνοχώρο εκτιμούν οι ερευνητές. Για παράδειγμα, οι εργαζόμενοι μπορούν να χρησιμοποιούν το διαδίκτυο εν ώρα εργασίας για να εξισορροπήσουν εργασιακές και εξωεργασιακές υποχρεώσεις.
Έχοντας τη δυνατότητα να φροντίσουν προσωπικά ζητήματα από τη δουλειά, μπορούν να αφοσιωθούν περισσότερο στα εργασιακά καθήκοντά τους.
Η εγκατάσταση φίλτρων για το μπλοκάρισμα της πρόσβασης σε ιστοσελίδες και σε υπηρεσίες ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μπορεί να φέρουv τα αντίθετα αποτελέσματα, μειώνοντας την εργασιακή ικανοποίηση και την παραγωγικότητα, επισήμαναν οι ερευνητές, σύμφωνα με τους οποίους απαιτείται περισσότερη έρευνα για τον καθορισμό των κινήτρων και τη μέτρηση των επιπτώσεων στην παραγωγικότητα.
Αυτές οι μελέτες, λένε οι ερευνητές, θα μπορούσαν να βοηθήσουν τις εταιρείες να αντιληφθούν πώς να ελέγξουν και να διευθετήσουν καλύτερα την προσωπική χρήση.
Πηγή: I&T Weekly / CNN / AP / CyberPsychology and Behaviour