Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου 2008

Πότε ο σκύλος και η γάτα μπορούν να ζήσουν αρμονικά στο σπίτι

Όποιος θέλει η γάτα και ο σκύλος του να συνυπάρξουν αρμονικά στο ίδιο σπίτι, μπορεί να ακολουθήσει τη λύση που προτείνουν οι επιστήμονες:
Να φέρει πρώτα τη γάτα στο σπίτι και στη συνέχεια το σκύλο και να φροντίσει τα δύο ζώα να γνωριστούν από πολύ μικρή ηλικία (το γατάκι να είναι κάτω των έξι μηνών και το σκυλάκι λιγότερο από ενός έτους).
Τότε, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ότι θα τα πάνε μια χαρά μεταξύ τους, σύμφωνα με έρευνα επιστημόνων του πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ, την πρώτη του είδους της, που δημοσιεύεται στο περιοδικό "Applied Animal Behaviour Science" (Εφαρμοσμένη Επιστήμη Συμπεριφοράς των Ζώων).
"Είναι η πρώτη φορά που κάποιος έκανε επιστημονική έρευνα για ζώα που ζουν στο ίδιο σπίτι", δήλωσε ο καθηγητής Τζόζεφ Τέρκελ, του Τμήματος Ζωολογίας του πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ, υπεύθυνος της έρευνας, που βασίστηκε σε συνεντεύξεις 200 ιδιοκτητών κατοικίδιων ζώων και στη βιντεοσκόπηση και ανάλυση της συμπεριφοράς των τελευταίων.
Στα δύο τρίτα των περιπτώσεων αναφέρθηκαν γενικά καλές σχέσεις ανάμεσα στο σκύλο και τη γάτα, ενώ στο 25% αδιαφορία και μόνο στο 10% επιθετικότητα και διαμάχη. Μια εξήγηση για την αρνητική συμπεριφορά ίσως είναι ότι τα ζώα δεν κατανοούν καλά τα διαφορετικά μηνύματα που το ένα στέλνει στο άλλο.
Για παράδειγμα, όταν ο γάτος είναι χαρούμενος, γουργουρίζει, ενώ ο σκύλος κουνάει την ουρά του.
Ένα αξιοσημείωτο πόρισμα της έρευνας είναι ότι σε πολλές περιπτώσεις συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο, δηλαδή τα ζώα μαθαίνουν το ένα τη γλώσσα των μηνυμάτων του άλλου. Επιπλέον, τόσο οι γάτες όσο και οι σκύλοι φαίνεται να εξελίσσονται πέρα από τα ένστικτά τους, μαθαίνοντας να "διαβάζουν" το άλλο είδος και να συνυπάρχουν έτσι ευκολότερα μαζί του.
Όσο περισσότερο εξοικειώνονται το ένα είδος με την παρουσία και τη γλώσσα του σώματος του άλλου, τόσο μπορούν να παίξουν μαζί, να χαϊδεύουν τις μύτες τους, να κοιμούνται παρέα στον καναπέ, να μοιράζονται το ίδιο μπολ νερού ή ακόμα και να γλύφουν το ένα το άλλο.
Παραμένει πάντως μια βασική διαφορά:
Σύμφωνα με τον καθηγητή κτηνιατρικής του πανεπιστημίου του Μπρίστολ, οι γάτες είναι πρωτίστως ζώα που δίνουν έμφαση στην περιοχή της επικράτειας τους και αγχώνονται όταν απομακρύνονται από αυτήν, ενώ αντίθετα οι σκύλοι δίνουν έμφαση κυρίως σε αγαπημένους ανθρώπους και όχι τόσο σε αγαπημένα μέρη.
Το μήνυμα του καθηγητή Τέρκελ, όπως δήλωσε, είναι ότι η έρευνά του μπορεί να έχει προεκτάσεις: Αν τα βρίσκουν οι γάτες και οι σκύλοι, γιατί όχι οι γείτονες, οι συνάδελφοι ή τα κράτη;