Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου 2008

Οι «απόγονοι» του Λεωνίδα στη Μελβούρνη

Όλο και πιο πυκνά κάνουν την εμφάνισή τους στη Μελβούρνη οι "300 του Λεωνίδα". Για την ακρίβεια, δεν είναι "300". Ούτε καν 30. Έχουν, όμως, αρχαιοελληνική εθνική αμφίεση, με πλήρη εξάρτηση από ακριβή αντίγραφα-ομοιώματα, όπως περικεφαλαία, ασπίδα, δόρυ κλπ. και σύμφωνα με το «Νέο Κόσμο» δεν είναι πάντα ντυμένοι σαν τους "300" του Λεωνίδα. Ντύνονται και σαν άλλους αρχαίους Έλληνες (Αθηναίους, Μακεδόνες κ.λπ.), αλλά πάντοτε όσο πιο αυθεντικά γίνεται.
Και, φυσικά, δεν είναι όλοι Έλληνες. Πρόκειται για μέλη του συγκροτήματος "Αρχαίον Οπλιτικόν Μελβούρνης" (The Ancient Hoplitikon of Melbourne) που δημιουργήθηκε από ομάδα νέων της Μελβούρνης με σκοπό την αναβίωση των ιδεωδών της αρχαίας Ελλάδας".
Στο συγκρότημα συμμετέχουν Αυστραλοί, Αμερικανοί, Ιάπωνες, Μαορί και μερικοί... Έλληνες. Ένας απ' αυτούς είναι ο Αθανάσιος Πορπορής, που είχε και την αρχική ιδέα.
Γεννημένος στην Αυστραλία, με καταγωγή γονέων από την Κοζάνη, ο κ.Πορπορής θεωρεί τον εαυτό του "πολέμαρχο" του συγκροτήματος και μαζί με τον "φαλαγγίτη" Μάριο Κρούτκα, άλλον έναν ομογενή δεύτερης γενιάς μας, μιλούν στο «Νέο Κόσμο» για τους στόχους τους. Ήδη, τα τελευταία χρόνια το συγκρότημα έχει λάβει μέρος σε πολλές εκδηλώσεις και πάντα εντυπωσιάζει με την εμφάνισή του.
"Δημιουργήσαμε ένα συγκρότημα και, παράλληλα, ένα αρχαιοπρεπές άγημα, με αυθεντικές αρχαιοελληνικές αμφιέσεις και εξοπλισμό, για να λαμβάνει μέρος σε εκδηλώσεις", λέει ο κ. Πορπορής. "Δεν περιοριζόμαστε μόνο στις εκδηλώσεις, αλλά μελετάμε, ερευνούμε και αναβιώνουμε την αρχαιοελληνική στάση ζωής και αγωγή του πολίτη.
Η δημιουργία του The Ancient Hoplitikon of Melbourne έχει καθαρά εκπαιδευτικό και πολιτιστικό χαρακτήρα".
Μάλιστα, ανάλογα συγκροτήματα "φυτρώνουν" και άλλου. Στη Νέα Υόρκη, για παράδειγμα, υπάρχουν οι "The Greek Warriors", ένας ιστορικός οπλιτικός σύλλογος ενώ στο Σίδνεϊ λειτουργεί το Sydney ancients.
Παρόμοιοι σύλλογοι λειτουργούν και στην Ευρώπη, ενώ πρόσφατα δημιουργήθηκε και στην Ελλάδα το συγκρότημα "Σπαρτιατικές Μόρες".