Τετάρτη 29 Οκτωβρίου 2008

"Όνειρο" το ταξίδι στη νότιο Πελοπόννησο

"Μακρινό όνειρο" χαρακτηρίζει Αυστραλός δημοσιογράφος την πραγματοποίηση ενός ταξιδιού του στη νότια Πελοπόννησο την οποία παρουσίασε σε πρωτοσέλιδο ταξιδιωτικό αφιέρωμα το ένθετο Travel της εφημερίδας The Australian.
Το αφιέρωμα του Ο. Ντάλριμπλ επικεντρώνεται στην ιστορία της Πελοποννήσου και ιδίως στην πλούσια βυζαντινή παράδοση της περιοχής, στα γραφικά ορεινά χωριά, τις πλαγιές με τα ελαιόδεντρα και τις φιλόξενες παραλίες. Ο συντάκτης επισκέπτεται την Πύλο, το Μυστρά, τη Μάνη και τη Μονεμβασιά. Εντυπωσιάζεται από τις σπάνιες τοιχογραφίες των εκκλησιών της Πελοποννήσου που αποκαλύπτουν έναν "λαμπρό, εκλεπτυσμένο κόσμο" και που συναντά κανείς απροσδόκητα σε μικρά εκκλησάκια.
Μετά από δύο εβδομάδες οικογενειακών διακοπών στη νότια Πελοπόννησο ο συντάκτης έχει μόνο θετικές αναμνήσεις. "Όλα εξελίσσονται τέλεια και πρόκειται για μια από τις πιο ευτυχισμένες μας οικογενειακές διακοπές...
Μοιάζει με ένα μακρινό όνειρο: η μυρωδιά από το ψητό καλαμάρι, η γεύση του ζεστού, γλυκού ελληνικού καφέ. Ξυπόλυτα παιδιά να παίζουν στο φως του φεγγαριού κάτω από τα δέντρα, δίπλα στις παραλιακές ταβέρνες ή να βουτούν στη θάλασσα από ένα ξύλινο καΐκι. Ένα πανηγύρι σε ένα χωριό προς τιμήν μιας θαυματουργής εικόνας, καλαμάρι ψητό στα κάρβουνα, χωριάτικη σαλάτα με φέτα και φρέσκες ντομάτες βουτηγμένες στο ελαιόλαδο και τα τζιτζίκια στα ελαιόδεντρα.
Η θέα από την κορυφή του Ταΰγετου, οι πύργοι της Μάνης και τα ζεστά, γαλάζια νερά του Αιγαίου".
Εξάλλου η εφημερίδα The Sunday Telegraph φιλοξένησε ρεπορτάζ για τη Σαντορίνη, και κάνει εκτενείς περιγραφές της Οίας, των Φηρών, του Ημεροβιγλίου και όσων τα μέρη αυτά έχουν να προσφέρουν, τονίζοντας την ομορφιά του νησιού, τη θέα στην καλντέρα, το ηλιοβασίλεμα και την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική. Δίνονται επίσης πρακτικές πληροφορίες για τη διαμονή, το φαγητό και την περιήγηση.