Τετάρτη 2 Ιουλίου 2008

Το σκάνδαλο της Siemens πάει... θερινές διακοπές

Ανακούφιση στη Ρηγίλλης καθώς η έρευνα πάει... διακοπές

Ανάπαυλα δύο μηνών μετά την απαγγελία κατηγοριών και την ολοκλήρωση της προκαταρκτικής εξέτασης από τον εισαγγελέα
ΡΕΠΟΡΤΑΖ Β. ΧΙΩΤΗΣ

Σε φάση... θερινών διακοπών εισήλθε από χθες το σκάνδαλο της Siemens μετά την ολοκλήρωση της προκαταρκτικής έρευνας από τη Δικαιοσύνη. Η απαγγελία κατηγοριών από τον εισαγγελέα Πρωτοδικών κ. Π.Αθανασίου και η έναρξη της κύριας ανάκρισης που θα ακολουθήσει δημιουργεί μια ανάπαυλα περίπου δύο μηνών στην ανακριτική διαδικασία, η οποία προκαλεί ανακούφιση στα δύο μεγαλύτερα κόμματα καθώς θα διακοπεί η διασπορά φημών και ανεπιβεβαίωτων πληροφοριών μέσω των διαρροών μαρτυρικών καταθέσεων και στοιχείων της δικογραφίας.

Ιδιαίτερα για την κυβέρνηση, η οποία επί αρκετές εβδομάδες προσπαθεί να αποκρούσει αόριστες καταγγελίες για εμπλοκή στελεχών της στην υπόθεση, η ολοκλήρωση της προκαταρκτικής έρευνας έγινε δεκτή με αισθήματα αγαλλίασης καθώς, όπως εκτιμούν τώρα κορυφαίοι υπουργοί της, θα ανακοπεί και η προσπάθεια συγκεκριμένων κέντρων να δημιουργήσουν μια εικόνα γενικής απαξίωσης του πολιτικού κόσμου.

Ανώτατες κυβερνητικές πηγές παρατηρούσαν χθες ότι οι χθεσινές αποφάσεις της Δικαιοσύνης δικαιώνουν την τακτική που ακολούθησε η ΝΔ, αλλά και τα επιχειρήματά της καθώς:

* Δεν τεκμηριώθηκε η εμπλοκή πολιτικών προσώπων αλλά ούτε και η παραβίαση κανόνων της νομοθεσίας για τη χρηματοδότηση των κομμάτων. Με βάση αυτά τα συμπεράσματα του ανακριτή η κυβέρνηση θεωρεί ότι έπραξε σωστά που δεν αποδέχθηκε τη συγκρότηση της εξεταστικής επιτροπής την οποία πρότεινε το ΠαΣοΚ, καθώς το μόνο αποτέλεσμά της θα ήταν η συντήρηση των σκιών σε βάρος του πολιτικού κόσμου.

* Δεν προέκυψαν στοιχεία σε βάρος της ΝΔ ή σε βάρος κυβερνητικών στελεχών, γεγονός που της επιτρέπει πλέον να υποστηρίζει και με «εισαγγελική βούλα» ότι το μοναδικό κόμμα που δέχθηκε χρήματα από τα «μαύρα ταμεία» της Siemens είναι το ΠαΣοΚ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η κύρια ανάκριση δεν θα ξεκινήσει πριν από το φθινόπωρο, καθώς ο ειδικός ανακριτής που θα αναλάβει την υπόθεση χρειάζεται αρκετό χρόνο για να ενημερωθεί, ενώ θεωρείται ιδιαίτερα πιθανό να ξεκινήσει και πάλι από την αρχή η ανάκριση τον Σεπτέμβριο, αν αποφασιστεί από την ηγεσία της Δικαιοσύνης η ανάθεση της υπόθεσης σε εφέτη ανακριτή.

Η κυβέρνηση εκτιμά, επίσης, ότι η προσωρινή αναστολή της δικαστικής έρευνας θα αναστείλει και τη μικροκομματική αξιοποίηση της υπόθεσης από μικρότερα κόμματα που επιχειρούν να πλήξουν τον δικομματισμό. Ο κ. Θ. Ρουσόπουλος επιτέθηκε χθες με έμμεσο τρόπο κατά του προέδρου του ΛΑΟΣ κ. Γ.Καρατζαφέρη , κατηγορώντας τον ότι μετέφερε στη Βουλή φήμες τις οποίες όφειλε να έχει διασταυρώσει, συμβάλλοντας στην απαξίωση του πολιτικού κόσμου.

«Ζούμε όλοι σε αυτή την πόλη και γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά σε ποιο δημοσιογραφικό χώρο εντός της Βουλής,την περασμένη εβδομάδα, πολιτική προσωπικότητα άρχισε να λέει διάφορα πράγματα για υπουργό της κυβέρνησης. Το γνωρίζετε, το γνωρίζουμε. Το έχω περιγράψει» παρατήρησε ο κ. Ρουσόπουλος, περιγράφοντας με αυτόν τον τρόπο ποιος ευθύνεται για τη διασπορά ψιθύρων κατά της κυβέρνησης.
Εφημερίδα ΒΗΜΑ